papatya


Diger Isimleri :

papatya [Türkçe]

Latince Adi : Matricaria chamomilla

Familya : Compositae


Genel Bilgiler

Bileşikgiller familyasindaki bitkiler gibi Anthemis ve Matricaria cinsi papatya türleri, ortada sarı tüpsü çiçekleri ile bunların çevresinde beyaz ya da sarı renkli dilsi çiçeklerinden oluşan bileşik çiçekleri ve çok parçalı yapraklan ile dikkati çeker. Papatya türleri ilkbaharda çiçek açmaya başlar, yaz boyunca çiçekli kalır.
Anthemis cinsi papatyaların tür sayısı 100 kadar olup bunların anayurdu Avrasyadır. 20-30 cm. kadar boylanabilen, dayanıklı çokyıllık otsu bitkilerdir. Ülkemizde 50 kadar Anthemis türü papatya yetişmektedir. Bunlar, çiçekleri gösterişli olduğundan çoğu yerde süs bitkisi olarak üretilir. En önemli türü 75 cm. kadar boylanabilen Alman papatyası (A. nobilis) türüdür.

Tibbi Kullanimi

Alman papatyasının tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri:
• Yatıştırıcı, tonik ya da boğaz ağrıları antiseptiği olarak, yaş veya kurumuş çiçeklerinden hazırlanan infüzyon, günde birkaç kez içilebilir.
• Uykusuzluğa karşı aynı infüzyondan gece yatmadan önce bir bardak içilir.
• Akne durumunda bu infüzyonla yüz yıkanıp kurulanırsa cildi temizler.
• Romatizma ağrılarına karşı, zeytinyağında 10-15 gün kadar bekletilen çiçekleriyle elde edilen eriyiği (özütü) ağrılı yerlere uygulanır.
• Saçlara çok yararlı olan bir banyo suyu hazırlamak üzere çiçekleri suda kaynatılır. Bu banyo suyuna daldırılan tarakla saçlar taranır.
Köpek papatyası (A. cotula), ülkemizde çok yaygın olarak yetişen, kötü kokulu bir papatya türüdür. Ama: gaz söktürücü, uyarıcı ve adet söktürücü ilaç olarak kullanılır. Bu amaçlarla taze ya da kurumuş çiçekleriyle hazırlanan infüzyon, günde bir-iki kez içilebilir.
Matricaria cinsi papatyalar içinde anayurdu Avrasya olan ve ülkemizde de çok yaygın yetişeni, Adi ya da Tıbbi papatya (M. chamomilla) türüdür. 25-50 cm. kadar boylanabilen, dayanıklı çokyıllık otsu bitkidir. Sarı renkli tüpsü çiçeklerinden oluşan çiçek başı kubbe gibi çıkıntılı ve içi boştur. Bunların çevresindeki dilsi çiçekleri beyaz renkli olur.
Adi papatyanın tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri de şöyle sıralanabilir:
• İştah artırıcı, yatıştırıcı: mide ve bağırsak gazları ile safrayı söktürücü, idrarı artırıcıdır. Bu etkilerinden yararlanılmak üzere iki-üç tutam taze veya kurumuş çiçekleriyle hazırlanan infüzyon günde bir-iki kez içilebilir.
• Boğaz ağrılarına karşı, iki-üç tutam taze veya kurumuş çiçekleri kaynatılarak bir dekoksiyon hazırlanır. Bu dekoksiyonla günde birkaç kez derin gargara yapılır.
• Yaraları iyileştirici olarak aynı dekoksiyon yaralara dıştan kompres olarak uygulanır.
• Saç rengini açmak üzere, gene bu dekoksiyon kullanılır.

arpacık:
1 çay bardağı sıcak suya bir tutam papatya konur ve bir müddet sonra süzülerek bununla göze masaj yapılır. bu tedavi 2 saatte bir, 5-10 dakika tekrarlanır.


sinüzit:
eşit ölçüde papatya ve nane kaynatılır. çıkan buhar teneffüs edilir.


göz kanlanmasi:
gözlere üçer damla papatya veya zeytin yagi damlatilir. her gün tekrarlanir.


güzellik maskesi:
papatya kuru çiçek 10 gr
propolis 10 gr
bal süzme 20 gr
propolis önceden alkolde eritilmelidir. karışım çok
iyi karıştırılır.
krem yüze ince sürülür, 2-3 saat bırakılır. yüzdeki kırışıkların kaybolmasına, derinin temizlenmesine, parlaklaşmasına da yardım eder. yanı sıra 2 ç.k. çiçektozu 1 y.k. balla karıştırılarak yarısı sabah aç karnına, diğer yarısı yatmadan önce ağızda eritilerek yenilir.


selülit:
papatya yagi ile masaj yapilir.


kulak kiri:
papatya yağı ısıtılır. ılık olarak 3 damla damlatılır. kulak, ılık bir havlu ile örtülür.


varis:
papatya yağı ile yağlanır. sargı bezi ile aşağından yukarıya doğru sarılır. sarımsak kürü yapılır.


bronşit:
papatya, kekik ve adaçayı buharı ile yapılan buğu solunumu, ağrıyı azaltır ve hastalık başlangıcındaki öksürüğü dindirir. 1 litre kadar su kaynama derecesine kadar ısıtılır, 2-3 yemek kaşığı bitki eklenir ve 10 dakika kadar demlendirilir. süre sonunda yeniden kaynama derecesine kadar ısıtılır. çay kabı ve baş büyük bir havluyla örtülür, gözler kapatılır, buhar ağızdan ve burundan yavaş yavaş, 10 dakika süreyle solunur. açık havaya çıkmak için en az bir saat kadar beklemek gerekir. aksi halde, soğuk hava bronşlara şok etkisi yapabilir. aynı reçete, 3-4 yemek kaşığı hafifçe ezilmiş rezene ile de uygulanabilir.


sarilik:
sabahlari taze sıkılmiş bir su bardagi salatalik suyu, diger zamanlar papatya çayi içilir.


Çiçek durumu başları, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Çay hâlinde sabahları aç karnına bir bardak içilebilir. İdrar çoğaltıcı, iştah açıcı, yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde ağrı kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanılır.

Ilgili Makaleler / Haberler

  • Papatya Çayının Faydaları

  • Icerdigi Kimyasal Maddeler

    Matricaria chamomilla

    Matricaria chamomilla Hakkindaki Bilimsel Arastırmalar

    Matricaria chamomilla

    Bu bitki toplam 112 defa okundu